Érkeznek, ha kell: 70 millió forintból tették korszerűbbé a káli mentőállomást

Az Országos Mentőszolgálat 256 mentőállomásának egyike a káli, amelynek felújítása a napokban fejeződött be. A kivitelező kevesebb, mint három hónap alatt végzett a munkával, s a szombati átadáson – más közreműködőkhöz hasonlóan – ezért köszönetet és dicséretet kapott.

A felújított épület átvételekor Zele Gábor állomásvezető köszöntötte a megjelenteket. Megfogalmazása szerint tavaly ünnepelték a káli állomás meglétének 30. évfordulóját, s ez alatt a három évtized alatt nem volt rá példa, hogy ekkora felújításban részesüljön ez a kis mentőállomás. Nagyon ráfért és szinte minden megújult, aminek ők nagyon örülnek. Köszönet illet mindenkit, aki részese volt, s külön is említette Barta József bajtársuk nevét, aki ma nem tud részt venni a kis ünnepségen, de nagyon sokat tett ezért a felújításért.

Dr. Kádár Balázs, régióvezető főorvos első szavai szintén a köszönetről szóltak. Köszönetet mondott a támogatóiknak: a polgármesternek, a főispán úrnak, a kollégáinak, a bajtársi közösségnek, a kivitelezőknek, mindazoknak, akik részt vettek ebben a munkában.

– Nagyon gyorsan és nagyon hatékonyan történt ez az egész felújítás, számunkra is váratlanul, hogy ilyen ütemesen, ilyen gyorsan lezárult – fogalmazott, majd elmondta, hogy 256 mentőállomásról szolgáltat az Országos Mentőszolgálat egészségügyi ellátást, nyújt segítséget 365 napnak a 24 órájában folyamatosan. A hatékony működéshez az is kell, hogy a bajtársai, akik kivonulnak, olyan körülmények közül induljanak, ahol megfelelően tudnak felkészülni a kivonulásra. Megfelelően tudnak pihenni, olyan szociális körülmények között vannak, ami méltó ahhoz az egyenruhás szervezetben betöltött hivatáshoz, amit képviselnek. Ezért tartjuk fontosnak, s ebben a régióban pedig különösen, hogy az önkormányzatokkal együttműködjünk, azokkal a támogatókkal is, akik valamilyen módon tudnak segíteni, pályázati lehetőségeik vannak - emelte ki.

– Heves vármegyében október 1-től bevezetik az új ügyeleti ellátást. Ez a lakosságnak is, és mindannyiunknak egy új kihívás, új feladat. A mentőszolgálatban – a 256 mentőállomással és azokkal az ügyeleti telephelyekkel, amiket meg fogunk valósítani – majd olyan szakemberek ülnek és olyan tudással bírnak, hogy biztonságban lesz a lakosság. Erről igyekszünk pontos tájékoztatást adni és mindenkinek mindenre választ adni. Elsőként a háziorvosokkal kellett megbeszélni, majd saját bajtársainkkal, hogy miként is lesz ez az együttműködés. Megnyugtatok mindenkit Heves vármegyében, hogy október 1-től biztonságos, magas szintű ellátást kapnak, és bízzanak bennünk – fogalmazott a főorvos.

Morvai János, Kál polgármesterének szavai szerint nem csak az ő településüknek, hanem a többi Tarna-menti településnek is ez egy nagyon fontos pillanat, hiszen megújult ez a környék több, mint tízezer lakójának mentőállomása. Nem csak ezt a részt szolgálja ki, hanem azt, ahová épp menni kell. 

– Láthattuk az atlétikai világbajnokság alatt, hogy a káliak jelen voltak és kivették részüket az ottani munkából is. Régi vágya teljesült a környező településeknek is, hogy a mentőállomás megújulhatott. Tavaly, a TOP Plusz keretein belül volt lehetőség a helyi egészségügyi és szociális infrastruktúra fejlesztésére pályázni. Az épület az önkormányzat tulajdonában van, ezért mi voltunk azok, akik ezt a pályázatot elkészítettük, beadtuk és sikeresen meg is nyertük – mondta a polgármester.

Morvai János szavaiból kiderült: a felújításra 69 millió 700 ezer forintot fordíthattak, amiből majd 60 millió jutott az építési felújítási munkálatokra, kétmillió forintot fordíthattak eszközbeszerzésre, 3,3 millió forintot pedig egyéb projektmenedzseri feladatokra, pályázatírási, műszaki ellenőri, tervezői feladatok ellátására költöttek. Május 8-án adták át a munkaterületet, s a felújítás alig három hónap alatt befejeződött. A felújítás magába foglalta az épület szigetelését, a nyílászárók cseréjét, a fűtés korszerűsítést és napelem rendszer felszerelését a lapos tetőre.

Zárszóként köszönetet mondott minden közreműködőnek, név szerint is kiemelve a Heves Vármegyei Térségfejlesztési Kft-t és a kivitelező céget a Zele Bau Kft-t, annak példaértékű munkáját, a Medina Bútor Kft-nek a közreműködést.

Ignácz Balázs főispán köszöntőjében saját "kettős szerepét is hangsúlyozta", hiszen – mint mondta – képviseli most a káliakat, a Tarna mentén élőket, sőt Heves vármegye szinte minden lakosát.

– Azért, mert ez a mentőállomás a munkája során nem csak minket, káliakat, a Tarna mentén élőket, Heves vármegye minden lakosát szolgálja, és sok esetben az egész országban lát el feladatot. Nagyon szépen köszönjük, hogy amikor szükség van a mentőszolgálat munkájára, ők igenis a lehető leggyorsabban ott vannak. Ezt a munkát segíti, jobbá teszi a mentőállomás felújítása. Köszönöm minden közreműködőnek és köszönöm nektek, akik itt dolgoztok, hiszen én láttam, itt járok el minden nap reggel és este, hogy mennyi saját munkát is tettetek hozzá – mondta a főispán a mentőszolgálat jelenlévő dolgozóihoz fordulva.

Az október 1-től bevezetésre kerülő új ügyeleti rendszerről szólva Ignácz Balázs úgy fogalmazott: Magyarország több vármegyéjében ez a rendszer már működik, és jól működik. Vármegyénkben is az a feladat, közösen az Országos Mentőszolgálattal és az érintett háziorvosokkal, hogy ezt az új rendszert hatékonyan és jól lehessen működtetni.

– Folyamatos kapcsolatban vagyunk más vármegyékkel. Onnan az a visszajelzés, hogy az új, felállításra kerülő rendszer jobban és hatékonyabban fogja szolgálni azon állampolgárok mindennapi életét, akiknek szüksége van bármilyen ügyeleti ellátásra – tette hozzá a főispán.

 

Forrás: Heol.hu

Meghatározatlan