Rekordszámú hagyományőrző lépett fel a káliak és a gólyák előtt

Kálban már ötödik alkalommal szervezték meg a tradíciók felelevenítésének napját. A hagyományőrző nap fontos a fiatalok számára is.

Szombaton Kál főterén és piacán immár ötödik alkalommal rendezték meg a hagyományőrző napot. Morvai János polgármester a megnyitón elmondott köszöntőjében arról szólt, hogy ilyen szép számban még nem üdvözölhettek a rendevényen fellépőket.

– Idén összesen 9 település hagyományőrző kórusai, dalkörei érkeztek hozzánk. Szeretném megköszönni a Nemzeti Művelődési Intézet (NMI) Heves Vármegyei Igazgatóságának, hogy támogatásukkal létrejöhetett az idei rendezvényünk. Fontos ez az esemény, mert feleleveníti azokat a régi tradícióinkat, amelyek lassan feledésbe merülnek. Nagyon lényeges, hogy a fiatalok ezekkel megismerkedjenek – emelte ki Morvai János.

A polgármester ezután ajándékkal kedveskedett Buzás Eszternek, az NMI Heves vármegyei igazgatójának a támogatásért. Az idén véget érő jelenlegi önkormányzati ciklusban végzett munkáért Morvai János köszönetét fejezte ki a nagyközség rendőreinek, polgárőreinek, intézményvezetőinek, plébánosának, az önkormányzati hivatal vezetőjének, a képviselő-testület tagjainak. 

A nap délelőttjén kiállítás nyílt a közösségi házban a gyöngyfűző és a quilling szakkör munkáiból. A főtér elsősorban a legfiatalabbaké volt a nap folyamán, hiszen ugrálóvár, trambulin, körhinta s minden olyan más érdekesség várta a gyerekeket, ami kielégítette a nagy mozgásigényüket. A piactérre fordulva hagyományos népi játszótér kínált szórakozást a nagy kedvenccel, a fonott kosaras körhintával az élen. A kreatív és kézműves foglalkozások kedvelői számára sok érdekességet nyújtott Szihalmi Kreatív Alkotók Egyesülete, illetve az NMI standja. A piac parkolójában felépült nagyszínpadon pedig sorra következtek a fellépők: a Kompolti Őszirózsa Asszonykórus, a Kompolti Vidám Dalkör, a Hevesi Őszikék Népdalkör, a Kápolnai Margaréta Nyugdíjas Kórus, a Nagyúti Andrássy Katinka Nyugdíjas Klub Énekkara, az Egri Vitézek Katona Kórus, a Pántlika Hagyományőrző Egyesület, a Szenior Kulturális Kör Egerbakta, a Lizinka Citerazenekar, valamint Kál képviseletében a Százszorszép Napköziotthonos Óvoda és a Káli Gárdonyi Géza Katolikus Általános Iskola fellépői.

Az este a mulatós zene kedvelőié volt. Előbb Halom Lajos lépett színpadra, majd este a 3+2 zenekar adott élő nagykoncertet. A káli hagyományőrző nap oldott, békés hangulatára mi sem volt jellemzőbb, hogy a forgatag kellős közepén álló villanyoszlop tetején fészkelő gólyák egész nap teljes nyugalommal, háborítatlanul figyelték az eseményeket. 

 

Forrás: Heol.hu

Meghatározatlan