Szennyvízhálózat kiépítése

2012. április 4-én megkezdődött a Heves megyei Káli Kistérség csatornahálózatának kiépítése, a Kált, Kompoltot, Kápolnát, Tófalut, Aldebrőt és Feldebrőt érintő „Káli szennyvízelvezetési agglomeráció csatornázása és szennyvíztisztítása (KEOP-1.2.0/2F/09-2010-0031)” elnevezésű beruházás keretében. A települések lakói 10 éve vártak erre a napra, ugyanis a beruházás tízezer ember hétköznapjait teszi komfortosabbá belátható időn belül.

Heves megy egyik legnagyobb beruházása kétfordulós pályázatként indult 2009-ben, a térségi összefogással létrejött Káli Szennyvízelvezetési Önkormányzati Társulás kezdeményezésére. Jelentőségét mutatja, hogy Az Európai Unió a közel nettó 4,2 milliárdos összérték 85 százalékának biztosításával állt a kistérségi fejlesztése mögé.

Az építés azonban nem valósulhatott volna meg a 6 település lakosságának felelősségvállalása és kitartó támogatása nélkül. Az április 4-i ünnepélyes alapcső letételnél Dr. Illés Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium környezetügyért felelős államtitkára, valamint Herman István, a térség országgyűlési képviselője ezért is méltatták a lakosság példaértékű hozzáállását.

A projekt sikeres megvalósítása a Káli Kistérség és Heves megye számára elengedhetetlen a terület infrastrukturális fejlődése, és a megye vízbázisának védelme érdekében. Az összefogásban résztvevő 6 településből 3 település természetes talaja és vízbázisa ugyanis erősen veszélyeztetett, a szennyvízcsatorna rendszer hiánya miatt kialakult, a talajba folyamatosan áramló szennyezőanyagok miatt.

A modern követelményeknek megfelelő tisztítómű és a térség szennyvízelvezetését biztosító 70 km hosszú főcsatorna, ill. az összesen 30 km hosszú leágazások kiépítése amellett, hogy megoldást nyújt a problémára, ugrásszerűen megnöveli a lakosság életszínvonalát és a térség ingatlanainak értékét is. Emellett komoly munkahelyteremtő és munkahely megtartó hatása van, mivel generálja a térség vállalkozásainak fejlődését és új cégek alakulását.

magyar